top of page
Koloniaal Haarlem

Lezing: Koloniale erfenis in musea

 

Kunsthistoricus Maya Mutlu (1980, Bodrum) verdiept zich in deze lezing in de koloniale geschiedenis in collecties van musea en hoe zij vervolgens met deze inmiddels ongemakkelijke erfenis omgaan.

In het territorium van de machthebbers is ‘de VOC mentaliteit’ nog altijd zichtbaar, hetzij in gebouwen, hun ornamenten, hetzij in de collecties van musea. Daarmee werd en wordt de uiterst pijnlijke, gedeelde geschiedenis van slavernij in Oost en West verdoezeld. Pracht en praal verblindt ons.

 

Tijdens haar lezing zal Maya daarbij historische Haarlemse plekken zoals Paviljoen Welgelegen (nu Provinciehuis Noord Holland) bespreken, die als Koloniaal Museum is gebruikt vanaf 1871, voordat het naar Amsterdam verhuisde en opende aan de Linnaeusstraat in 1926. Datzelfde Koloniaal Museum is de voorloper van Tropenmuseum Amsterdam. Ooit gericht op het bevorderen van Kunstnijverheid, later gericht op het kennismaken met verre culturen, en nu vele jaren na dekoloniseren van de tentoonstellingen: aandacht voor persoonlijke verhalen.

 

Ook zullen er voorbeelden volgen van andere museale aanpakken zoals De Nieuwe Kerk: Black is Beautiful, Museum van Loon, Rijksmuseum: Slavernij, Stedelijk Museum: Kirchner en Nolde.

Na de lezing kan de tentoonstelling in Paviljoen Welgelegen bezocht worden.

 

voor meer info: Koloniaal Verleden | De Museumclub  

Locatie:   Paviljoen Welgelegen (onder voorbehoud)

Website: Koloniaal Verleden | De Museumclub  

Aanmelden: wordt later bekend gemaakt

kosten: 10 euro pp

 

Data: 
3 juli 2022, 11:00 uur (onder voorbehoud)
10 juli 2022, 11.00 (onder voorbehoud)

bottom of page