top of page
Koloniaal Haarlem

Racisme toen en nu 

 

In een sneltreinvaart dendert de slavernijgeschiedenis binnen in deze geschiedenis- of maatschappijleerles en staan we stil bij Haarlemse herinneringen aan de slavernij: gevelstenen, familiewapens, schilderijen. Vervolgens vertelt de Haarlemse Miriam Rasoelbaks haar aangrijpende persoonlijke familie verhaal. Is het slavernijverleden wel zo lang geleden? Hoe belangrijk is het te weten waar je familiewortels liggen?

 

Tenslotte de link naar het heden: wordt er nu nog gediscrimineerd op basis van huidskleur? Hoe zit het met de eigen (onbewuste) vooroordelen? Volgens Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet zijn we allemaal gelijk, in het dagelijks leven, in de praktijk moet dat echter soms wel opgeëist worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander.

 

Over de gastdocenten
Miriam Rasoelbaks is een Haarlemse met Surinaams Indiase roots en al jaren actief op dit thema. Ze is ook betrokken als stadsgids bij de historische wandelingen over Haarlem & het slavernijverleden. Voor Miriam staat het slavernijverleden pijnlijk dichtbij. Haar oma werd in 1914 tegen haar wil van India naar Suriname gebracht om te werken op een plantage. “Mijn voorouders kwamen uit India en die zijn geronseld”, zegt Miriam. “Ikzelf had als kind altijd moeite met het woord slavernij. Op latere leeftijd ben ik gaan uitzoeken wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik ben er toen achter gekomen dat mijn grootmoeder is ontvoerd met haar baby – die later verkocht werd – en te werk werd gesteld op plantage Spieringshoek in Suriname.” Noelle Beerepoot is trainer vanuit Bureau Discriminatiezaken en geeft gastlessen op basis- en middelbare scholen en trainingen voor volwassenen. Samen met Miriam geeft ze al een aantal jaren gastlessen over dit thema.

 

 

Ook in 2022 willen we hier samen mee aan de slag. Interesse? Mail naar nb@bdkennemerland.nl voor meer informatie of om deze gastles aan te vragen.

 

Meer info: www.bdkennemerland.nl/dienst/voorlichting-en-trainingen/

Locatie:   Diverse middelbare scholen in Haarlem

Website: www.bdkennemerland.nl/dienst/voorlichting-en-trainingen/

Aanmelden: Mail naar nb@bdkennemerland.nl voor meer informatie of om deze gastles aan te vragen.

kosten: 60 euro per gastles

bottom of page